top of page

H-CS 6h30-16h00 P 14h00

Car Contact Autószerviz logo
Szerző képeCar Contact Expert

MIÉRT NE TEGYEN HAGYOMÁNYOS AKKUMULÁTORT EGY START & STOP RENDSZERŰ AUTÓBA?

Frissítve: júl. 9.

Avagy a Start & Stop rendszer tényleg környezetkímélő és hasznos vagy csak egy divathóbort?


Gyorsan guruló lámpák elmosódó fénye

Ahogy a nevében is benne van, a Start & Stop rendszer az autómotorját megálláskor leállítja (stop), majd induláskor újra indítja (start).

Egyszerű logikával: ha a motor nem jár, akkor nem fogyaszt üzemanyagot és a környezetet sem szennyezi. Ez a tény a Start & Stop rendszerek hasznosságát igazolja, de vajon a Start & Stop akkumulátor csak divathóbort és kellék, vagy tényleg szükségünk van rá? Nézzük!


Miért kell Start & Stop akkumulátort beszerelni egy Start & Stop rendszerű gépjárműbe?


A válasz egyszerű, mert a rendszer hibátlan működéséhez minimum 30%-kal nagyobb akkumulátor teljesítményre van szükség. Csak az SST akkumulátorok képesek a 30%-kal nagyobb teljesítményt biztosítani, a hagyományosak nem.


Miért van szükség nagyobb akkumulátor teljesítményre?


Egy hagyományos autó esetében a motor leállításával az összes fogyasztó lekapcsolódik. A Start & Stop rendszerű autóknál viszont nem! Bár úgy tűnik, hogy az autó leállt, a jármű a közlekedési lámpánál várakozva is üzemelteti a fűtést, a klímát, a rádiót, a fényszórókat, azaz olyan fogyasztókat, amely igénybe veszi az akkumulátort.

Ugye Ön sem szeretné, hogy Start & Stop rendszerű autóban utazva a piros lámpánál egyszer csak elnémuljon az autórádió?

Nem kérdéses tehát, hogy az ilyen rendszerű autóba speciális teljesítményű akkumulátorra van szükség, ezért fejlesztették ki a Start & Stop akkumulátorokat, azért mindig ezt válassza az SST rendszerű gépjárműbe!



Start & Stop akkumulátorok pro és kontra


Pro, hiszen a motor leállításával csökken az üzemanyagfogyasztás, és ezáltal a szigorúbb környezetvédelmi előírásokat is betartjuk, azaz

kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk autónkkal a világban.

Contra, azaz üröm az örömben, hogy vonzó üzemanyag fogyasztás-csökkentés mellett, a Start & Stop rendszerű autó legalább 6-szor - 7-szer többször indítja a motort újra, amely bár az álló idő alatt kíméli a pénztárcánkat, ugyanakkor nagyobb terhelést jelent az indítómotor és az akkumulátor számára, amelyek kopása is valamivel gyorsabb lesz, és ez a karbantartás költségekben jelentkezhet.

Emellett a nagyobb teljesítmény szükségszerűen magasabb árat is jelent, hiszen a nagyobb teljesítményt a gyártók csak nagyobb nyersanyag felhasználással tudják elérni.

Jó hír azonban, hogya magasabb árért valóban magasabb teljesítményű terméket kapunk, amikor SST akkumulátort vásárolunk.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a hagyományos akkumulátor IS képes beindítani a Start & Stop rendszerű autót, és tudvalevő, hogy a generátor menet közben feltölti az akkumulátort, akkor miért van szükség mégis SST akkumulátorra?


Az akkumulátor állapotát egy számítógép (márkától függően például a BSI vagy BMS) figyeli, és menet közben a generátor irányításával tölti árammal. Amikor az akkumulátor teljesítménye már nem megfelelő, az akkumulátort felügyelő számítógép utasítja a motorvezérlő számítógépet, hogy az autót megálláskor ne állítsa le. Ilyenkor a vezető azt veheti észre, hogy a motor a Start & Stop rendszer ellenére nem áll le megálláskor, vagy jóval indulás előtt újraindul a motor. Ennek oka, hogy a rendszer „biztosra megy”, hogy ne fordulhasson elő olyan kellemetlen eset, amikor az autó a forgalomban nem indul újra. Többek között ezért van szükség a 30%-kal erősebb akkumulátor teljesítményre, hogy a jármű motorja tehát minden körülmények között újra induljon.


Ha egy Start & Stop rendszerű autóba hagyományos akkumulátort építünk be, akkor néhány hónapon belül a lemerülési problémák jelentkezni fognak. Ne ezen spóroljon!

Szakmai javaslatunk, hogy soha ne tetessen hagyományos akkumulátort Start & Stop rendszerű gépjárműbe, mert nincs értelme!


Autó első fényszórója és index lámpája

Figyelmezteti-e a vezetőt a Start & Stop rendszer az akkumulátor gyengülésére?


Természetesen. A számítógép nemcsak a motorvezérlőnek ad utasítást, de a műszerfalon is jelzi, hogy az SST funkciót felfüggeszti, és a vezető maga is észleli a jelenséget. És ez nem minden! A számítógép figyelmeztető „intézkedése” bizonyos esetekben olyan erőteljes, hogy a jármű kényelmi funkcióit is letilthatja, mint például az ülésfűtés, a tolatóradar, és ez a tiltás mindaddig érvényben marad, amíg a vezető nem cseréli le az elhasználódott akkumulátort egy újra.


Ezért ne halogassa az akkumulátor cseréjét. Élvezze a Start & Stop rendszerű jármű kényelmét, és jelentkezzen be szervizünkbe még ma, ha fenti problémák valamelyikét észleli!


Várjuk szeretettel a Car Contact márkafüggetlen autószervizben és karosszéria-fényező centerben, Pomázon, a Mester utca 4. szám alatt!



40 megtekintés2 hozzászólás

2 Comments


Andriy
Andriy
Aug 01

Nemrégiben új hobbit kerestem, amit szabadidőmben élvezhetek. Az interneten keresgéltem, és rátaláltam egy magyar online kaszinók oldalra, amely nagyon érdekesnek tűnt. Az oldal tele van izgalmas játékokkal és rengeteg lehetőséggel. Különösen tetszettek a különféle bónuszok és promóciók, amelyek még izgalmasabbá tették a játékot. Az egyik legjobb ajánlat az ingyenes pörgetések voltak, amelyeket azonnal ki is próbáltam. Nagyon élveztem a játékot ezen az oldalon, és biztosan visszatérek még játszani.

Like

fepixek539
Jul 28

A WeissBet egyedülálló lehetőséget kínál a magyar játékosoknak, hogy belevessék magukat az izgalmak és a szórakozás világába. A kaszinó büszke a magas szintű ügyfélkiszolgálásra és a weboldal vonzó kialakítására. A gyors és egyszerű regisztráció, a többféle be- és kifizetési lehetőség ideális választássá teszi a magyarországi szerencsejátékosok számára. Csatlakozzon és élvezze a szerencsejátékot a legmagasabb szinten.

Like

A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a leírásokat, szakmai tartalmakat) szerzői jogi védelem alatt állnak. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. Az írások és szakmai tartalmak kizárólag az eredeti oldal belinkelésével jelenthetők meg bármely más felületen, a forrás pontos megjelölésével.

Keressen cimkék alapján:

CAR CONTACT

Tech

Műszaki Érdekességek - Hasznos Infók Autótulajdonosoknak

bottom of page