top of page

H-CS 6h30-16h00 P 14h00

Car Contact Autószerviz logo
  • Szerző képeCar Contact Expert

HOGYAN HÍGÍTHATJUK AZ ABLAKMOSÓ KONCENTRÁTUMOT?

Frissítve: 2023. dec. 29.

És miért fontos az ablakmosófolyadék összetétele és minősége?


Tudta-e, hogy az etanol alapú ablakmosó folyadék használata kevésbé káros, mint a metanolból készülteké? Nedvesítő, de fékezett habzású hatóanyagai gyorsan párolognak. A rovaroldó, valamint a fagyálló hatóanyagok gondoskodnak arról, hogy útközben ne képződjön film-, illetve jégréteg a szélvédőn és a fényszórón sem. A desztillált víz nem tömíti el a szórófejeket.Vízcseppek

Az ablakmosó folyadékok minőségét az határozza meg, hogy mennyire képesek mindenfajta szennyeződést eltávolítani (rovarokat, sarat, egyéb maradványokat), és hogy mennyire képesek nagy hidegben is jól működni, azaz hogy megfagynak-e. A felületaktív anyagokból álló ablakmosó folyadék nem károsítja a tömítéseket, a gumifelületeket és az ablaktörlő lapátokat.


Léteznek kifejezetten környezetbarát szélvédőtisztító folyadékok is, melyek egyáltalán nem tartalmaznak metanolt, és biológiailag lebomló anyagokból készülnek, sőt sok esetben a csomagolásuk is környezetbarát.

A fényszórómosóval szerelt xenon fényszórós modellek szórófejei műanyagból készülnek, ezért fontos, hogy olyan ablakmosó folyadékot válasszon, amely nem károsítja sem a fényszórómosók polikarbonát elemeit, sem a szórófejeket.


Autószervizünk olyan ablakmosó folyadékkal tölti fel gépjárműve tartályát, mely nem árt a jármű karosszériájának és megfelel az időjárási és éghajlati viszonyoknak!


Miért kell nyáron és télen más összetételű ablakmosófolyadékot használni?


A hideg idővel az ablakmosótartályban lévő folyadékot is cserélni kell. Képzelje csak el azt a bosszúságot, amikor beindítja az ablaktörlőlapátokat és egy csepp ablakmosót sem tud a szélvédőre spriccelni, mert a folyadék megdermedt, belefagyott a fúvókákba és a csövekbe. Ne feledje a bosszúságon kívül a fagyott folyadék szétfeszítheti a csöveket és károkat okoz Önnek.

Amint a hőmérséklet 7 °C fok alá csökken váltson téli ablakmosó folyadékra!
Hígítható-e az ablakmosófolyadék koncentrátum? És ha igen, hogyan?


Evidens, hogy a -30°C jelzésű téli ablakmosó folyadék -30°C fokos hidegben is megfelelő tisztítást biztosít.

De vajon szükségünk van -10°C fokban a -30°C-as koncentrátumra? Nem igazán!

Tartósan enyhébb időjárási viszonyok esetén nincs szükségünk ilyen magas szintű fagyvédelemre, ezért a koncentrációt hígíthatjuk az alábbiak szerint, és növelhetjük az ablaktisztító folyadék mennyiségét:


Hígítási arányok az elvárt fagyállósági szint függvényében, 1 L -30°C jelzésű téli ablakmosó folyadék koncentrátum esetében:

  • -7 °C fokos hidegben 3 L-re hígíthatja a folyadékot + 2 L víz hozzáadásával (lehetőleg ioncserélt vagy lágy vízzel),

  • -10 °C fokos hidegben 2 L-es mennyiséggé hígítható a koncentrátum + 1 L víz hozzáadásával.

  • -15 °C fokos hidegben 1,5 L-es mennyiséggé hígítható a koncentrátum + fél L víz hozzáadásával.

  • -20 °C fokban már nagyobb koncentrációra van szükség: ez esetben az 1 L-es eredeti koncentrátum mennyiségét 3,3 dl vízzel növelheti.

  • -30 °C fokban csak hígítás nélkül használható!.


Várjuk szeretettel a Car Contact márkafüggetlen autószervizben és karosszéria-fényező centerben, Pomázon, a Mester utca 4 szám alatt!

Kommentare


A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a leírásokat, szakmai tartalmakat) szerzői jogi védelem alatt állnak. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. Az írások és szakmai tartalmak kizárólag az eredeti oldal belinkelésével jelenthetők meg bármely más felületen, a forrás pontos megjelölésével.

Keressen cimkék alapján:

CAR CONTACT

Tech

Műszaki Érdekességek - Hasznos Infók Autótulajdonosoknak