top of page

H-CS 6h30-16h00 P 14h00

Car Contact Autószerviz logo
  • Szerző képeCar Contact Expert

MIT JELENTENEK A SZÁMOK A MOTOROLAJ ELNEVEZÉSÉBEN?

Frissítve: 2023. dec. 7.

Avagy fejezzük be a vakrepülést, és válasszuk a megfelelő motorolajat!Motorolaj folyam

Egy olaj viszkozitását, azaz ”átfolyási képességét” az áramlással szembeni ellenállásának meghatározásával mérik. Egy olaj viszkozitását két szám határozza meg. Ez a meghatározás egy műszaki ember számára biztosan világos, nézzük meg azonban, hogy gyakorlati szempontból, nekünk autóvezetőknek mire is kell figyelnünk a motorolaj kiválasztásakor.


Az első szám egy „W” betűhöz” kapcsolódik,

ami az angol „Winter” (magyarul: tél) szót jelöli (sokan tévesen az angol “súly”, azaz “weight” jelölésének hiszik). A „W” jelzés előtt álló számjegyek a kenőolajak alacsony hőmérsékleti viszkozitását jelzik. Azaz hogyan viselkedik a motorolaj alacsony hőmérsékleti viszonyok mellett, milyen könnyedén áramlik hideg működési környezetben, így például a motor indításakor? Minél alacsonyabb ez az érték, annál könnyedebben áramlik az olaj, és annál jobban használható alacsony hőmérsékleten, pl hideg északi országokban. Például indításkor az 5W-30-as olaj könnyebben áramlik a 10W-30-as kenőolajnál. Tehát minél alacsonyabb a szám, annál gyorsabban áramlik.


Míg “W” betűt követő második szám azt jelöli,

hogy az olaj hogyan áramlik a motor normál működése, azaz üzemi körülmények között. Például üzemi működési körülmények között a 10W-30-as könnyebben áramlik, mint a 10W-40-es motorolaj. Minél alacsonyab a szám, annál gyorsabb az áramlás.


Folyékony állagú motorolaj


De miért fontosak ezek a számok, és akkor végül is milyen motorolajra van szükségünk?


A motorolajok hűlés közben természetüknél fogva besűrűsödnek, megdermednek – gondoljon csak bármilyen zsíros anyagra, pl egy arckrémre vagy az ajtózár oldásához használt zsírra - , melegedés közben pedig folyékonnyá válnak.


A folyékony, alacsony viszkozitású olajok könnyebben áramlanak, és ezzel védelmet nyújtanak a motoralkatrészeknek hideg időjárási körülmények között is, tehát egy hideg téli reggelen is keringeni képesek a motorban a hideg indítást követően.


A sűrű, magas viszkozitású olajok általában jobban fenntartják a kenőfilm erősségét, hogy a motor magas hőmérsékleten is védve legyen, minél magasabb ez az érték, annál viszkózusabb, azaz annál “sűrűbb” a jármű üzemi hőmérsékletén, és az olaj nem „szalad” át vízszerűen az alkatrészek között, hanem azok megóvása érdekében megfelelő mértékben keni azokat.


Nem mindegy tehát, hogy a W betű előtti szám kicsi vagy nagy, és az sem, hogy a W betűt követő szám alacsony-e vagy magasabb. Az olajat a jármű gyártójának előírásai, és az éghajlati viszonyok szerint kell kiválasztani.

A gyártók adott éghajlati területre előírják a motorolajat, de azért nekünk ügyfeleknek is van mozgásterünk a választásban.


Olaj nagyítva

Autószervizünk, a Car Contact Kft. elsősorban Castrol kenőolajakat használ, de amennyiben Önnek kifejezett igénye más olajmárka, teljesíteni tudjuk kívánságát!


Jelentkezzen be olajcserére és olajszűrő-cserére szervizünkbe, még ma!


Várjuk szeretettel a Car Contact márkafüggetlen autószervizben és karosszéria-fényező centerben, Pomázon, a Mester utca 4 szám alatt!74 megtekintés0 hozzászólás

Comments


A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a leírásokat, szakmai tartalmakat) szerzői jogi védelem alatt állnak. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. Az írások és szakmai tartalmak kizárólag az eredeti oldal belinkelésével jelenthetők meg bármely más felületen, a forrás pontos megjelölésével.

Keressen cimkék alapján:

CAR CONTACT

Tech

Műszaki Érdekességek - Hasznos Infók Autótulajdonosoknak

bottom of page