top of page

H-CS 6h30-16h00 P 14h00

Car Contact Autószerviz logo
Szerző képeCar Contact Expert

MI AZ AZ ADBLUE® ADALÉK ÉS HOGYAN MŰKÖDIK AZ ADBLUE® RENDSZER?

Frissítve: ápr. 26.

Avagy ADBLUE® hiány esetén tényleg nem tudom beindítani az autómat, és okozhat-e problémát az ADBLUE® folyadék minősége?




Miért is van szükség Adlbue ®-ra, ha a járművünkben egyébként is katalizátorral szerelt, és tudvalevő, hogy a katalizátor feladata a káros gáznemű anyagok semlegesítése?


Azért van szükség az Adblue® -ra, mert a katalizátor önmagában nem képes minden káros gáznemű anyagot semlegesíteni. Az Adblue® rendszer hivatott arra, hogy a katalizátoron teljesítményét fokozza, és a környezetbe jutó károsanyagokat minimálisra redukálja.

Mi az az Adblue® folyadék, amelyet az Adblue® rendszer használ, és amelyről az utóbbi időben olyan sokat hallunk?


Az Adblue® folyadék egy speciális kémiai adalék, mely a kipufogógáz nitrogénoxid (NOx) csökkentésére szolgál.


Az Adblue® rendszerrel szerelt járművekben az Adblue® folyadékot egy speciális tartály tárolja. Ez tartály összeköttetésben van a kipufogócsőben található katalizátorral, és miközben a motor jár, a tartályban lévő szivattyú bizonyos időközönként befecskendezi az Adblue ® folyadékot az SCR katalizátorba, amely a káros, szennyező nitrogénoxidot természetes nem-szennyező anyagokká alakítja át még a katalizátoron belül. A folyamatot a motorvezérlő számítógép irányítja.


Károsanyagból víz? Igen!

Ha az Adblue® folyadék kiváló minőségű, akkor használatával a nitrogénoxid 90%-a eltávolítható, mert a folyadék a nitrogénoxidot vízzé (H2o) és nitrogénné (N2) alakítja át.


A folyamat azért fontos, mert számottevően csökkenti a károsanyag kibocsátást, és ezáltal támogatja a környezetvédelmi normák betartását.


Falevelek - környezetvédelem


Milyen károkat okoz a rossz minőségű Adblue® folyadék?


A rossz minőségű, a gyári normákat nem teljesítő, Adblue® folyadék használata esetén a kémiai folyamatok nem tudnak megfelelően végbe menni, így a kipufogó rendszerben számottevő mennyiségű károsanyag marad.

Ilyenkor a katalizátorból károsanyag távozhat, melyet vezérlőegységekkel összeköttetésben lévő szenzorok érzékelnek, és a vezérlőegység hibás működést jelez, hibakódot tárol le a memóriában. Ön, mint a jármű vezetője pedig azt tapasztalja, hogy

a környezetvédelmi kontroll-lámpa kigyullad a műszerfalon, a vezérlőegység pedig biztonsági okból csökkentett üzemmódra állíthatja át a jármű működését, és Ön nem tudja beindítani az autóját.

Állíthatjuk, hogy ez mindannyiunk számára bosszantó kellemetlenséget jelenthet egy nem várt pillanatban!


Tehát bár az Adblue® nem kapcsolódik közvetlenül a jármű indítóberendezéséhez, a környezetvédelmi normák be nem tartása miatt, a jó akkumulátorral szerelt, kiváló indítórendszerű jármű is "cserben" hagyhat bennünket az Adblue® folyadék nem megfelelő szintje és minősége miatt. Szervizünk, a Car Contact Kft. csak, és kizárólag a gyártó által homologizált Adblue® folyadékot tölt az Ön autójába a jármű hosszú és kifogástalan élettartamának megőrzése érdekében.



Kigyulladt az Adblue® kontrollámpa autóján? Ne késlekedjen! Jelentkezzen be feltöltésre autószervizünkbe, még ma, ha nem akarja megvárni azt a pillanatot, amikor a járművet már nem tudja beindítani.


Várjuk szeretettel a Car Contact márkafüggetlen autószervizben és karosszéria-fényező centerben, Pomázon, a Mester utca 4 szám alatt!

Comentários


A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a leírásokat, szakmai tartalmakat) szerzői jogi védelem alatt állnak. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. Az írások és szakmai tartalmak kizárólag az eredeti oldal belinkelésével jelenthetők meg bármely más felületen, a forrás pontos megjelölésével.

Keressen cimkék alapján:

CAR CONTACT

Tech

Műszaki Érdekességek - Hasznos Infók Autótulajdonosoknak

bottom of page